Siirry suoraan sisältöön

Tiedekeskus Heureka

Kiinnostaako tiede? Ota kohteeksi Tiedekeskus Heureka

Heurekan näyttelyt ovat mielenkiintoinen ja huikea kokemus. Samaan aikaan on avoinna useampia näyttelyitä. Tätä kirjottaessa oli avoinna yhdeksän näyttelyä, joten yhdellä lipulla on todellakin paljon mielenkiintoista nähtävää. Joten tiedekeskuksesta ei selviä tunnissa tai parissa, vaan siellä kuluu aikaa vähän enemmänkin. Näyttelyjen aiheet vaihtelevat, mutta niille on yhteistä se, että tarjolla on elämyksiä kaikille aisteille. Monet niistä ovat myös toiminnallisia, joten lapsille riittää kiinnostavaa katsottavaa sekä tehtävää. Esimerkiksi SuperPUU näyttely kertoo kaiken puusta, sen käyttötavoista, millainen se on materiaalina tai mitä se merkitsee ilmastomuutoksessa.

Kaikkeen tähän saa vastauksia ja kokemus on varmasti vaikuttava. Tähänkin näyttelyyn sisältyy paljon näkemistä, kuulemista sekä tekemistä yhdessä. Kaikki näyttelyt toimivat samaan tapaan.

Ei oikein sanoin voi kuvata sitä, miten mielenkiintoinen paikka Tiedekeskus Heureka on. Siihen kannattaa ehdottomasti tutustua, jos on kiinnostunut havainnollisista sekä kaikkia aisteja herättelevistä aiheista. Kaikesta tästä toiminnasta vastaa tiedekeskussäätiö, joka on yleishyödyllinen yhteisö.

Tiedekeskussäätiö ja sen taustayhteisöt

Tiedeskeskus Heureka ei voi toimia näin näyttävästi ilman, että sen taustalla on monipuolinen vaikuttajajoukko. Säätiön taustalla toimii kaikkiaan 10 taustayhteisöä, joiden ansiosta toimintaa kehitetään ja tuetaan. Yliopistoista mukana ovat Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto sekä näiden lisäksi muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto sekä Työ- ja elinkeinoministeriö.

Toiminnan rahoituksesta vastaavat osaltaan Vantaan kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Osa tuloista kerääntyy pääsylippu- sekä vuokratuloista. Tärkeä osa ovat myös yritysyhteistyöt. Näyttelyillä on yleensä pääyhteistyökumppani sekä muita kumppaneita. Myös näyttelyviennillä on oma osuutensa samoin kuin varainhankinnalla. Tällä kaikella toimintaa pyöritetään ja huomattavaa onkin, että yhteiskunnallinen tuki on huomattavasti pienempi kuin mitä monet muut kulttuurilaitokset saavat.

Tiedepuisto Heureka
Tiedepuisto Heureka

Ulkonäyttelyt kesällä

Kesäaikaan Tiedekeskuksen ulkonäyttelyalue tarjoaa lisää näkemistä ja kokemista. Tiedepuisto Galilei tarjoaa kolme näyttelykohdetta. Kävijöillä on mahdollisuus kokea fysiikan, matematiikan sekä musiikin ilmiöitä. Alue kuuluu näyttelylipun hintaan, joten näkemistä ja kokemista riittää myös ulkona. Pääsisäänkäynnin edestä löytyy kivipuisto sekä sisäänkäynnille johtava kävelytie on reunustettu kasveilla. Kasvit on valittu siten, että ne kukkivat eri väreissä tasaisesti ympäri kasvukauden.

Mielenkiintoinen kohde on myös ulkoalueelle suunniteltu pyörätuolirata. Se on toteutettu yhdessä Invalidiliiton kanssa. Siellä voi kokeilla, millaista on liikkua pyörätuolilla ja selvitä arkipäiväisistä haasteista. Rata on kaikkiaan 20 metrin mittainen ja haasteita riittää kuten normaalissakin elämässä pyörätuolia käyttävillä. Tämän mielenkiintoisen tiedepuiston jälkeen voikin siirtyä tutustumaan, mitä tarjoaa Suomen kansallismuseo. Se kertookin enemmän historiasta, mutta nähtävää ja kuultavaa on sielläkin paljon.

Tiedekeskus Heureka helposti löydettävissä

Tiedekeskus Heureka on sijainniltaan helppojen kulkuyhteyksien päässä. Tikkurilan asemalta on vain noin 700 metrin kävelymatka. Tällä asemalla pysähtyvät kaikki pääradalla kulkevat lähi- ja kaukoliikenteen junat. Asemalta on viitoitus Heurekaan. Autolla tullessa opasteet löytyvät sekä Tikkurilasta että Kehä III:lta. Pysäköintipaikkoja on reilusti tarjolla ja se on maksutonta. Tähän kohteeseen kannattaa ehdottomasti tutustua, koska tämän mainiompaa paikkaa kesäretkelle tieteen parissa ei pääkaupunkiseutu pysty tarjoamaan. Kesällä on myös tarjolla lapsille tiedeleirejä.

Heurekan näyttelyt sekä planetaario ovat juuri sopiva koko perheen tutustumiskohde. Heurekassa on myös mahdollisuus järjestää syntymäpäiväjuhlat. Synttärit ovat tuolloin varmasti erilaiset ja ikimuistoiset. Ohjelmaosuus on yleensä 2-3 tuntia ja toki näyttelyihin kannattaa varata myös tutustumisaikaa. Tiedekeskus hoitaa myös synttäritarjoilut. Nämä ovat parhaimpia lapsille ikäluokassa 6-12. Ryhmän minimikoko on 6 ja korkeintaan ryhmään voi tulla 16 lasta. Tämä onkin hyvä vaihtoehto lapselle, joka on kiinnostunut tieteestä.