Siirry suoraan sisältöön
Kuninkaankolmio » Blogi » Punavuori, Stadin Rööperi

Punavuori, Stadin Rööperi

Punavuori

Rööperi eli Punavuori on saanut nimensä ihan luonnollisesti. Rantakallioita, jotka sijaitsivat Punavuoren- ja Sepänkatujen välillä, olivat väriltään punertavia. Rantakalliot olivat nimeltään Rödberget. Nimi vahvistettiin vuonna 1959. Alueesta on kirjoitettu paljon, koska sitä pidettiin pahamaineisena. Ehkä siksi, että Albertin- ja Pursimiehenkadun kulmassa oli yömaja eli ”Nubbis”. Lehdet korostivatkin aina sitä, että alue on levoton, ränsistynyt ja huonomaineinen. Sataman läheisyys toi merimiehiä, joten salakuljetus ja varastaminen kuuluivat vahvasti asiaan.

Punavuori oli pitkään myös tunnettu siitä, että siellä kaupattiin laitonta viinaa sekä huumeita. Tämä kaupunginosa olikin hyvin työväestövaltainen, mutta vuosien kuluessa sen maine on parantunut ja siitä on tullut keskiluokkaisten asuttama. Rööperi onkin 5. kaupunginosa Helsingissä.

Tehtaiden varjossa

Työväestön määrää myös selittää se, että Rööperin alueella oli useita tehdaskiinteistöjä. Koffin tehtaat olivat Hietalahden torin laidalla. Tehtaan siirryttyä Keravalle 1990 -luvulla, tilalle tuli asuntoja sekä entisen pääkonttorirakennuksen tiloihin jäi Sinebrychoffin taidemuseo. Siinä, missä https://kuninkaankolmio.fi/ihana-kamala-konala/ on sisältänyt aina maataloutta, on Punavuoressa ollut enemmänkin teollisuutta.

Sinebrychoffin lisäksi Punavuori oli kotipaikkana Fazerin tehtaalle sekä Suomen Kaapelitehtaalle. Nykyään ei kumpaakaan enää ole alueella ja vanhoissa tehdasrakennuksissa on pienyrityksiä. Tehdasrakennuksia kutsutaan nykyään Merikortteliksi sekä Mestaritaloksi. Myös telakkatoiminta on siirtynyt Hernesaaren parempiin tiloihin, joten Telakkarantakin saa telakan tilalle lisää asuntoja. Alueen rakentaminen on aloitettu vuonna 2017 ja se valmistunee 2026.

Punavuoren tunnetuimmat rakennukset ja maamerkit

Punavuori tunnetaan myös muutamista tunnetuista rakennuksista sekä maamerkeistä. Ne ovat iskostuneet kaikkien mieleen ja niistä puhuttaessa moni pääkaupunkilainen tietää, mistä on kysymys.

  • Viiskulma. Viiden kadun risteys Ullanlinnan ja Punavuoren rajalla.
  • Euroopan kemikaalivirasto. Sen sijainti on Telakkarannassa.
  • Sinebrychoffin puisto. Lähellä Hietalahtea, olutpanimosta nimensä saanut puisto.
  • Mestaritalo. Entinen Fazerin teollisuustalo, nykyään pääasiassa toimistokäytössä.

Rööperi lauluissa ja elokuvissa

Rööperi on laulu, jonka moni muistaa 1960 lähtien. Se on alkuperältään The Beatlesin hyvin nostalginen Penny Lane -biisi, johon käännöksen teki Juha ”Watt” Vainio. Kappaleesta tuli nopeasti hyvin tunnettu, ja se onkin sanoittajansa tunnetuimpia teoksia. Kappaleen nauhoitti Jormas -yhtye Pepe Willbergin laulaessa.

Elokuva, joka on tehnyt Punavuorta tutuksi, on Aleksi Mäkelän Rööperi. Se perustuu haastatteluromaanin, jonka ovat koonneet Harri Nykänen ja Tom Sjöberg. Elokuva kertoo ammattirikollisten elämästä vuosina 1966-1979. Elokuvan tuottivat Jukka Helle ja Markus Selin. Päärooleissa ovat Samuli Edelmann sekä Peter Franzén. Elokuvan ensi-ilta ajoittui vuoden 2009 tammikuuhun ja se on saavuttanut runsaasti katsojia.