Siirry suoraan sisältöön
Kuninkaankolmio » Blogi » Helsingin puistot tutuksi

Helsingin puistot tutuksi

Vaikka Helsinki on Suomen mittapuulla hyvin suuri kaupunki, se tarjoaa myös paljon luontoalueita eri puolilla kaupunkia. Helsingin puistot tarjoavat jotain jokaiselle ikään ja kiinnostuksen kohteisiin katsomatta. Helsingin alueella sijaitsee yllättävän monia puistoja, sillä puistoja on toista sataa. Kaupungin puistoissa voi esimerkiksi käydä päiväkävelyllä, syödä eväitä perheen tai ystävien kanssa, nauttia kesäisin esiintyjistä ja harrastaa eri lajeja, kuten skeittausta.

Tähtitorninvuoren puisto

Helsingin puistot tarjoavat jotain jokaiselle

Helsinki tarjoaa monia hyvin erilaisia puistoja. Esplanadin puisto ydinkeskustassa esimerkiksi on mitä parhaimmalla paikalla. Tämä kapea viheralue on suosittu ja kaunis kävelyalue, joka lähistöineen tarjoaa myös monia julkisia taideteoksia. Kaisaniemen puisto sijaitsee myös keskustassa. Puistossa järjestetään paljon tapahtumia ja siellä on myös jalkapallokenttä, koripallokenttä sekä tenniskenttä. Kauempana keskustasta sijaitsee myös erikoisempia puistoja. Sellaisia ovat esimerkiksi Helsingin skeittipuistot ja talvipuutarha.

Yli 125 vuotta toiminut Talvipuutarha tarjoaa eksoottisten kasvien keitaan vuodenajasta riippumatta. Puutarha sijaitsee Töölönlahden pohjoispäässä, Olympiastadionin vieressä. Lähistöllä Taka-Töölössä sijaitseva Eläintarha taas on ennen kaikkea Suomen huomattavin urheilupuisto. Siellä sijaitsee esimerkiksi Olympiastadion, Uimastadion, Helsingin jäähalli ja Töölön pallokenttä. Eläintarha mielletään usein osaksi Keskuspuistoa, joka sijaitsee sen vieressä. Se on Helsingin kaupungin suurin puisto, joka on laajuudeltaan noin 700 hehtaaria.

Helsingin skeittipuistot

Helsingin puistot tarjoavat puistoja myös skeittaajille. Kaupungissa on parisenkymmentä skeittipuistoa, jotka ovat jakautuneet ympäri kaupunkia. Monen mielestä skeittipuistojen helmiin kuuluu etenkin Eläintarhan Micropolis. Sen pinta-ala on 3 600 m². Skeittipuisto sisältää esimerkiksi laajan katuskeittausalueen sekä maahan upotetun, kiemurtelevan ja syvenevän snake run -kourun. Skeittipuistossa ei ole käytetty skeittipuistolle tyypillistä vaneria ollenkaan, joka vähentää skeittauksesta aiheutuvaa melua.

Monet muutkin Helsingin puistot sopivat skeittaajille. Esimerkiksi eteläisen Helsingin vanhimpiin puistoihin kuuluva Ursinin kallio sopii skeittaajille. Skeittipuisto on aivan rannan vieressä kauniiden maisemien äärellä. Puiston vierellä kasvaa muhkeita lehtikuusia. Lauttasaaren liikuntapuistossa on myös skeittipuisto. Parkki suunniteltiin yhteistyössä Lauttasaaren nuorisotilan nuorten kanssa heidän toiveiden mukaan. Paikka sijaitsee viihtyisällä, vihreällä alueella pallokentän laidalla.

Helsinki tarjoaa paljon luontonähtävyyksiä

Helsinki on loistava paikka luontokohteiden ystäville siitäkin huolimatta, että kyseessä on suuri kaupunki. Kaupungin luontoalueet, kaupat sekä monet muut palvelut, kuten muistikoordinaattori, koulutuspaikat, museot ja julkisen liikenteen palvelut sijaitsevat vain lyhyen matkan päässä toisistaan. Luontokohteita varten ei siis aina tarvitse matkustaa pois kaupungista. Tunnetuimpia kaupungin luontokohteista on etenkin Suomenlinna, jota alettiin rakentaa vuonna 1748. Tämä merilinnoitus on historiallinen muistomerkki sekä nähtävyys, jonne pääsee lautalla Helsingin Kauppatorilta.

Suomenlinna tarjoaa historiallisten puitteiden lisäksi kauniita luonto- ja merimaisemia koko perheelle. Se on loistava päiväretkikohde kenelle tahansa. Helsingin luontonähtävyyksiin kuuluvat myös esimerkiksi Korkeasaaren eläintarha, joka on etenkin lapsiperheille mieluinen kohde. Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa taas tarjoaa hieman erikoisemman puistoelämyksen. Puistossa on esimerkiksi kirsikkapuita, kuunportti, bambuaitoja, kiviasetelmia, hiekka-aaltoja, elämänmeren puro ja paanukatoksia,

Helsingin puistot tutuksi pyöräillen

Pyörä on mitä loistavin kulkuneuvo vilkkaassa kaupungissa. Sen avulla on myös helppo tutustua kaupungin eri puistoihin. Omaa pyörää ei tarvitse edes omistaa, sillä esimerkiksi Keskuspuiston ytimestä voi vuokrata pyörän. Keskuspuiston polkureitteihin esimerkiksi voi tutustua vuokrattavan maastopyörän avulla. pyörätiet Helsinki -hakusanalla löytää myös netistä paljon muita pyöräilijöille sopivia reittejä ympäri kaupunkia.

Helsingissä on 1 200 kilometriä pyöräteitä, joten pyörällä pääsee käytännössä minne vain ympäri kaupunkia. Pyörän avulla voi siis tutustua jopa useisiin kaupungin puistoihin saman päivän aikana. Monet puistoista nimittäin sijaitsevat melko lähellä toisiaan.

Helsingin puistot ovat siis hyvin monipuolisia ja tarjoavat jotain kaiken ikäisille sekä niin urheilijoille, pyöräretkeilijöille, kävelijöille kuin esimerkiksi musiikin ja taiteen ystävillekin. Etenkin kesäisin monet suuret puistot täyttyvät esiintyjistä ja tapahtumista. Monet puistot ovat silti hyvin kauniita myös talvisin. Esimerkiksi ulkoilupuisto Seurasaari on klassikkokohde myös talvisin ja Esplanadin puisto on hyvin tunnelmallinen talvi-iltaisin upeassa valaistuksessaan.